2008. március 6., csütörtök

"Szociális Népszavazás 2008"


Salgótarjánban kampányolt Tarlós István


Országjáró turnéjának kilencvennegyedik állomásaként, március negyedikén Salgótarjánba érkezett Tarlós István, a Szociális Népszavazás kampányfőnöke. Mint már ismeretes, a Fidesz népszavazási kampányában Székyné dr. Sztrémi Melinda, Nógrád megye egyes számú választókerületének elnöke is részt vesz. Este hat órakor, a Népjóléti Központ Madách termében teltház fogadta a Fidesz kampánycsapatát. Elsőként Székyné dr. Sztrémi Melinda lépett a mikrofonhoz, aki elmondta, Nógrád megyében kifejezetten nagy szükség van a három igen győzelmére, itt ugyanis rengetegen élnek alacsony bérből, segélyből és nyugdíjból. Így mind a vizitdíj, mind a kórházi napidíj, mind a tandíj óriási terhet ró az emberekre. A következő előadó a Fidesz ifjúsági tagozatának elnöke, Loppert Dániel volt, aki a tandíjról beszélt. Hangsúlyozta, hogy a nógrádi fiatalok számára az egyetemek kapuként funkcionálnak az ország távolabbi tájaira és a világra nézve. A kormány a tandíj bevezetésével azt ismeret- és tapasztalatszerzési lehetőséget veszi el a fiataloktól, melyekhez a felsőoktatási intézmények segíthetik hozzá őket. Ezért tartja mérhetetlenül fontosnak, hogy az ország haladása érdekében mindenki mondjon igent a tudásra.
A fiatal politikus után Tarlós István előadása következett. A kampányfőnök beszélt a népszavazásról. Hangsúlyozta, széles spektrum nevében vezeti a kampányt. Ez nem csak a Fidesz kampánya, a jobboldali párt szavazóinál sokkal szélesebb rétegről van szó. Magyarország elszomorító gazdasági helyzetéről a kampányfőnök elmondta, hat év alatt a kormánynak sikerült elérnie, hogy listavezetőkből sereghajtókká váljunk, és hogy az Euró bevezetését a kezdeti 2005-ös dátum helyett kitolják 2014-15-re. Továbbá felhívta a hallgatóság figyelmét arra, hogy a népszavazás nemcsak a három kérdésről szól, bár a vizitdíj a kórházi napidíj és a tandíj eltörlése is fontos és nagy eredmény. A három igen győzelme azonban ennél távolabb kell, hogy mutasson. Elmondása szerint, ha a kormány nem követi meg az állampolgárokat, akkor azt a nép nem felejti el és legkésőbb a 2010-es választáson csúfos következményekkel számolhat. A tandíjjal kapcsolatban kiemelte, nem tisztességes, hogy a kormány a nyugat-európai tandíjakkal érvel, és mellette nem ismerteti az ottani viszonyokat. Például azt, hogy Franciaországban egy havi minimálbérből 5 félév tandíjra telik.
Végül a népszavazással kapcsolatban elmondta, mivel ügydöntő voksolásról van szó, a kormány alkotmányos kötelessége lesz eltörölni a vizitdíjat, kórházi napidíjat és nem vezetheti be a tandíjat sem. Az Unióban súlyos konzekvenciákat fognak levonni az eredményből, például a kormány hitelére vonatkozóan. Mondandójának összegzéseként a kampányfőnök mindenkit: a politikától elfordult polgárokat, időseket és fiatalokat, rossz sorsú és a szegényekkel együtt érző családokat, aktív és hitében megingott pártszimpatizánsokat, bal- és jobboldali szavazókat a népszavazási részvételre buzdított. Véleménye szerint ugyanis az otthon maradók és a nemmel szavazók március kilencedike után elvesztik a panaszkodás jogát. Cserébe viszont bizonyosan meg fogják kapni az utókor megvetését.