2008. július 31., csütörtök

Folklórünnep tizenharmadszor

Megkezdődött a Nógrádi Nemzetközi Folklór Fesztivál
Pogácsával és borral, valamint úgynevezett lakodalmas bokrétával fogadták a vendégeket Nógrád Táncegyüttes tagjai a sorrendben XIII. Nógrádi Nemzetközi Folklór Fesztivál megnyitó ünnepségén, melyre július 30-án délután került sor a Somoskői vár tövében, a Váralja téren. Az idei rendezvénysorozat ugyanis a Lakodalmak fesztiválja, célja a lakodalmi szokások és ételek bemutatása.
Éppen ezért a vendégfogadás után menyasszonyok és vőlegények felvonulásával mutatkoztak be a fellépő csoportok. Az idei fesztiválon a hazai, nógrád megyei együttesek mellett görög, török, szlovák, orosz és lengyel csoportok lépnek fel.
A bevonulás és a különleges vőfély-köszöntő után a Nógrád Megyei Önkormányzat Közgyűlésének elnöke köszöntötte a vendégeket Nógrádban, a varázslatos világban. Becsó Zsolt beszélt a megye természeti adottságairól, szépségeiről, híres szülötteiről, és hagyományos rendezvényeiről. A folklór fesztivál különösen fontos számunkra, büszkék vagyunk rá, mert ez a határokon átívelő programsorozat őrzi a hagyományokat – mondta a közgyűlés elnöke
Ezt követően a Besztercebányai Önkormányzati Kerület elnöke lépett a mikrofonhoz. Milan Murgas örömét fejezte ki amiatt, hogy már 13. alkalommal találkoznak a népi hagyományok szerelmesei. A megnyitó beszédek után a résztvevők elénekelték a fesztivál himnuszát.
Az ötnapos programsorozat megnyitó ünnepsége vidám muzsikával és táncházzal zárult.