2008. július 28., hétfő

XXVIII. Hungarocon Találkozó


Sci-fi hétvége Salgótarjánban

Július utolsó hétvégéjén a tudományos-fantasztikus műfaj kedvelői találkoztak Salgótarjánban. A Hungarocon Országos Science-Fiction Találkozóra az ország szinte minden részéből érkeztek érdeklődők. A háromnapos programsorozatot az Avana Egyesület szervezte.
A vendégeket a szervezők nevében Bódi Ildikó köszöntötte, aki elmondta: az országos találkozó rendezési jogát 1992-ben kapta meg Salgótarján, korábban évről évre más városban találkoztak a science-fiction rajongói. Az ünnepélyes megnyitó után kezdődött a szakmai program. Az érdeklődők előadást hallhattak – többek között – Atlantisz legendájáról, a nanotechnológiáról és a társadalmi utópiáról.
Az idei rendezvényen is gazdára talált a Zsoldos Péter-díj. Ezt az elismerést az Avana Egyesület és a salgótarjáni önkormányzat éppen 10 évvel ezelőtt, 1998-ban alapította.
Idén a Zsoldos Péter-díjat regény kategóriában László Zoltán, novella kategóriában pedig Bán János kapta.
A szervezők a hagyományoknak megfelelően meghirdették a képregény rajzolók pályázatát is. A legjobbnak ítélt alkotásokból a művelődési központ klubjában kiállítást rendeztek.
A sorrendben 28. Hungarocon Országos Science-Fiction Találkozó július 27-én, vasárnap különleges programmal zárult. A kötetlen, baráti beszélgetésen ez elmúlt 10 év Zsoldos Péter-díjjal kitüntetett írói vettek részt.