2008. február 28., csütörtök

Nemzetközi Színházi Fesztivál Salgótarjánban

"Színház egész Európa"

Nemzetközi Színházi Fesztivált rendeztek Salgótarjánban, melyre a lengyelországi Kluczbork–ból és a németországi Königsbrunn–ból érkeztek diákok. A találkozó házigazdája a Bolyai János Gimnázium és Szakközépiskola volt.
A fesztivált az Európai Unió Comenius-programja keretében rendezték meg. A három középiskolát összekötő projektet 2005-ben indították.
Az ifjú színjátszóknak Rómeó és Júlia történetét kellett átdolgozniuk. Az egyetlen megkötés az volt, hogy a történet egy lengyel lányról és egy német fiúról szóljon. Az eredmény három érdekes feldolgozás lett. Mindegyikben van szerelem, konfliktus, dráma - kellő mennyiségű diákhumorral fűszerezve.
A darabokat a projektben résztvevő valamennyi országba elviszik. A premier február 8-án Lengyelországban volt. Így a nógrádi megyeszékhely már a fesztivál második állomása volt.
A salgótarjáni díszbemutatóra február 22-én került sor a József Attila Művelődési és Konferencia Központ színháztermében.
A Nemzetközi Színházi Fesztivál harmadik helyszíne Németország lesz. Ez a bemutató lesz a projekt záróeseménye, ami nem jelenti a közös munka végét, ugyanis a tanárok és a diákok már most gondolkodnak a folytatáson.