2008. január 17., csütörtök

Mikszáth Kálmán születésnapján

Emlékezés a palóc íróra Salgótarjánban

1847 január 16-án, Szklabonyán született Mikszáth Kálmán, melynek alkalmából a Kodály Zoltán Tagiskola, a Mikszáth Kálmán Társaság és a Nógrádi Történeti Múzeum megemlékező napot szervezett. A programok egyik állomása a zenei általános iskola előtt álló, idősebb Szabó István által készített kőszobor ünnepélyes megkoszorúzására volt, melyre 16-án délelőtt került sor.
Az iskola diákjai a szerző műveiből összeállított műsorral tisztelegtek a nagy előd előtt, majd Praznovszky Mihály, a Mikszáth Kálmán Társaság elnöke tartott ünnepi beszédet. Előadásában kiemelte az író tanítómestereihez fűzűdő viszonyát, a mély tiszteletet, amellyel felnézett rájuk. Ez az a tisztelet, amellyel az utókornak viseltetnie illik Mikszáth felé, hiszen - idézve az irodalomtörténészt - így szeretni a szülőföldjét, így szeretni őseinket, a palócokat, egyetlen ember volt képes, Mikszáth Kálmán.
Az előadás után a megjelent szervezetek képviselői - a Nógrádi Történeti Múzeum, a Mikszáth Kálmán Társaság, a Balassi Bálint Megyei Könyvtár, a pozsonyi Szlovákiai Magyar Kultúra Múzeuma - elhelyezték az emlékezés virágait.