2008. április 28., hétfő

Gazdasági fórum

Átadták a kamarai kitüntetéseket

Gazdasági fórumot rendezett a Nógrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara április 24-én a Cafe Frei különtermében. A rendezvény első előadója dr. Simor András, a Magyar Nemzeti Bank elnöke volt, aki „Konvergencia és strukturális reformok” címmel tartott előadást. Magyarországon alacsony a foglalkoztatottság, magasak az adó- és járulékterhek, jelentősek a munkavállalást visszafogó ösztönzők a szociális rendszerben – mondta a Magyar Nemzeti Bank elnöke, aki szerint „megesszük a jövőnket”, hiszen koraérett jóléti államunkban a dupláját költjük szociális kiadásokra, mint a lengyelek, a csehek és a szlovákok. Az euró bevezetéséhez a költségvetés rendbetételére és munkaerőpiaci reformokra van szükség – mondta dr. Simor András.
A rendezvényen részt vett a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke is. Stagnáló beruházási kedv, a dualitás erősödése, a működő-tőke beáramlásának lassulása, bizalmatlanság a gazdaságpolitikai intézkedésekkel szemben, ez jellemzi ma hazánkat - mondta dr. Parragh László, aki szerint a megoldás világos jövőkép és érdemi párbeszéd nélkül elképzelhetetlen.
Az előadások után került sor a Nógrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara idén alapított díjainak átadására. „Nógrád megye szakképzéséért” elismerésben részesült a Nógrádker Zrt. A díjat dr. Institórisz András, elnök-vezérigazgató vette át. „Palócföld gazdaságáért” díjjal jutalmazták a Várvill Kft tulajdonosát, Plecskó Pétert. Ugyancsak „Palócföld gazdaságáért” díjat kapott a Wamsler Háztartástechnikai Európai Rt. A kitüntetést Antali Károly és Gressai Gábor vette át. Az elismeréseket dr. Tordai Péter, a Nógrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke adta át.