2008. április 1., kedd

"Találkozások a reneszánsszal"

Történelmi játszóház és kiállítás a könyvtárban

"Találkozások a reneszánsszal" címmel egész napos programot rendezett a Balassi Bálint Megyei Könyvtár és Közművelődési Intézet és az Élet- és Tudásfa Olvasókör március utolsó napján.
A rendezvényen a Magyar Nemzeti Múzeum munkatársai történelmi játszóházba várták a gyerekeket. A programra a város három általános iskolájából, a Gagarinból, a Kodályból és a Rákócziból érkeztek diákok. A foglalkozásvezetők három csoportot alakítottak ki. Az egyik a fekete sereg volt, a második csoportba az udvarhölgyek, a harmadikba pedig a zenészek kerültek. A diákok reneszánsz kori fejdíszeket, hangszereket és eszközöket készítettek. A csapatok munkáját a helyi pedagógusok érdeklődve figyelték. Nem véletlenül. A históriás játszóház a történeti ismeretközvetítés olyan módszere, mely kiválóan alkalmazható a történelemórákon.
A program másik eseményeként a könyvtár földszinti előadótermében rajzkiállítást nyitottak. A Madách Imre Gimnázium és Szakközépiskola még februárban lovagkor-reneszánsz témakörben rajzpályázatot hirdetett. A legsikeresebb alkotásokat az iskola galériájában már bemutatták. Ezt az anyagot tekinthetik meg az érdeklődők most a könyvtárban.
Mivel a 2008-as esztendő a reneszánsz éve, a szervezők reményei szerint a "Találkozások a reneszánsszal" áprilisban folytatódik.