2008. április 10., csütörtök

Salgótarjánban a szekérhúzó

Rekordkísérlet és figyelemfelhívás

1500 km-es országjáró turnéja során Salgótarjánban is megfordult Aranyi László szekérhúzó. A hatvankét éves sportember március 22-én, Húsvétkor indult Szegedről, hogy napi 25-50 km-es távot megtéve szekerét körbevontassa az országon. Célja az akcióval, hogy Guiness-rekordot állítson fel, valamint hogy felhívja a figyelmet az egészséges életmódra.
A nógrádi megyeszékhelyre eredeti tervéhez viszonyítva egy nappal korábban érkezett, a sík Alföldön ugyanis sikerült előnyre szert tennie. Így könnyen lehet, hogy a jelenlegi nehéz terep ellenére is hamarabb ér vissza Szegedre, mint az eredetileg elgondolt május 10.
- Célt és értelmet adunk a sportnak és cserébe életet kapunk a sporttól, példát mutatva a fiataloknak, hogy ne a dohányzásnak és a drognak éljenek, hanem az egészségnek és alkotó munkának, tanuljanak és ezáltal megalapozzák jövőjüket – hangzik a szekérhúzó szlogenje. – Drog és erőszakmentes életet hirdetek – mondja. Vallom, hogy 60, de akár 70 felett is lehet egészségesen élni, dolgozni, alkotni, örülni az életnek. Szomorúan tapasztalom, hogy sok fiatal a drog által leli halálát. Ez borzasztó dolog, meg kell állítani a folyamatot – nyilatkozta László.
A Salgótarjáni Önkormányzat részéről Zeke Tamás sajtófőnök fogadta a sportembert és adta át neki a város ajándékát: élelmiszer vásárlási utalványt, városi relikviákat, ruházati cikkeket.
Aranyi László és kerékpáros kísérője – Katona Zsolt – az újságíróknak adott interjúk után szinte pihenés nélkül folytatta útját.