2008. május 23., péntek

Főhajtás és emlékezés

Az elmúlt ezredév magyar hőseire emlékeztek

Salgótarján Megyei Jogú Város Önkormányzata és a POFOSZ Nógrád Megyei Szervezete koszorúzási ünnepséget tartott a Magyar Hősök Emlékünnepe alkalmából a Szent József Plébániatemplom parkjában felállított Milleniumi Emlékműnél. A megemlékezés a templomban kezdődött, ahol a Himnusz hangjai után Baffi István, római katolikus esperes rövid imádságot celebrált az elesett hősök lelki üdvéért. Ezt követően a Petőfi Sándor Tagiskola diákjai Történelmi játék címmel színvonalas műsort adtak, melyben a magyar történelem főbb állomásait jelenítették meg a vérszerződéstől indulva. Előadásukat zenével, énekkel, verssel tették még színvonalasabbá. Ezt követően Székyné dr. Sztrémi Melinda lépett a mikrofonhoz és mondta el ünnepi beszédét.
- A Magyar Köztársaság Országgyűlése a magyar nemzet soha el nem múló hálája jeléül, a ma élő és a jövő nemzedékek okulására, a hősök dicsőségére minden esztendő május hónapjának utolsó vasárnapját a Magyar Hősök Emlékünnepévé nyilvánítja idézte Salgótarján polgármestere a 2001. évi LXIII. törvény bevezető részét, majd kiemelte, hogy mivel a Hősök Napja még csak néhány éves hagyományra tekint vissza, nem tisztult le az emberekben a jeles nap jelentősége.
- A mai ünnep arra hívja fel a magyar nemzetet, s egyenként annak minden tagját, hogy történelmünket folytonosságában, egységében szemléljük, és hogy ne rekesszünk ki senkit a hősök és az áldozatok végeláthatatlan sorából politikai, ideológiai, vallási meggyőződése, hovatartozása alapján. Ezen emléknap igazi jelentőségét az adja, hogy minden, a magyar hazáért halt hősnek emléket állít, függetlenül azok későbbi megítélésétől, hiszen amit tettek, abban a meggyőződésben tették, hogy hazájukért, Magyarországért áldozták életüket – emelte ki Salgótarján polgármestere, aki külön szólt az összetartozásról, a magyarságtudatról és annak múltunkkal való kapcsolatáról is.
- Magyarságunkat meg tudjuk őrizni, ha őrizni tudjuk és akarjuk a múltunkat. Ezt ugyanis senki nem veheti el tőlünk. Magyarságtudatunk, nemzeti kultúránk és gondolkodásmódunk megőrzése manapság is fontos feladat, és jelentősége éppen az Európai Unióhoz való csatlakozásunkkal értékelődött fel ismét – mondta el.
Az Acélgyári úti templomban tartott ünnepség után a résztvevők megkoszorúzták a parkban álló, Hegedűs Gyula fafaragó mester által készített művet, a „Milleniumi Tablót”.