2008. május 13., kedd

Elözönlötték a várost a túrázók

Országos találkozó Salgótarjánban

A pünkösdi hétvégén gyakran találkozhattunk hátizsákot cipelő, bakancsos sportemberekkel a Salgótarjánt övező hegyekben, erdei ösvényeken, de akár aszfaltozott utak mentén is. A természetjárók nem pusztán a hosszú hétvégét kihasználva érkeztek a gyönyörű tájra, hanem az itt megrendezett 15. Gyalogos Természetjárók Országos Találkozója apropójából. A program tíz év elteltével érkezett meg újra a Karancs-Medves és a Cseres-hegység tájegységébe. A három napos rendezvény szervezését a Nógrád Megyei Természetbarát Szövetség vállalta, a Zöldút Természetjáró Egyesület, a Salgó Természetjáró Egyesület és a Kohász Természetjáró Egyesület segítségével. Az országos találkozó létrejöttének anyagi fedezetéből nagyrészt vállalt Salgótarján Megyei Jogú Város Önkormányzata.
- Nem volt kérdés, hogy támogatjuk a rendezvényt, hiszen országos eseményről van szó, és mint gyakran hangsúlyozzuk, a környékbeli táj megérdemli, hogy minél többen felfedezhessék. Nagyon örülök, hogy sikerült színvonalas programokat szervezni, és a hogy Magyarország minden zegzugából érkeztek vendégek Salgótarjánba – mondta a rendezvénnyel kapcsolatban Székyné dr. Sztrémi Melinda.
- Több mint ezer ember vett részt a találkozón – nyilatkozta Gubola István főszervező. A nagy ívű érdeklődés nem meglepő, hiszen olyan lehetőségek álltak a természetbarátok előtt, mint a Karancs-Medves tájain kanyargó teljesítménytúrák vagy a gyermekes családok által is kihasznált rövidebb túravezetős kirándulások. De sor került várostörténeti vetélkedőre és kalandtúrákra is. A völgyváros hegyeiben kirándulók a tóstrandi táborban szálltak meg, így a randevú a túrákon kívül is kitűnő alkalom volt a hasonló érdeklődésű emberek találkozására.