2008. május 22., csütörtök

Kihívás Napja Salgótarjánban

Együtt az egészségért és a város sikeréért

A Kihívás Napja Kanadából indult világhódító útjára, Magyarországra 1991-ben érkezett meg. Hazánkban eddig összesen 1565 település vett részt a lakosokat megmozgató vetélkedésben, a tavalyi versenyen egyetlen nap alatt több mint 8 millió negyedórás testmozgást végeztek a résztvevők. A „Magyarország legsportosabb települése 2008” cím elnyeréséért Salgótarján idén a 25.000 - 69.999 fő közötti lélekszámú települések között versenyzett. A benevezett falvak és városok közül az a település lesz az adott kategória győztese, ahol a 15 perces regisztrált sportolások aránya a lakosság lélekszámához képest a legmagasabb.
A salgótarjáni siker érdekében a helyiek számos sportolási lehetőséget szerveztek május 21-re. Reggel nyolc órakor a Polgármesteri Hivatal előtti téren közös munkahelyi tornagyakorlattal kezdődött a program, amelyben a hivatal dolgozói és ügyfelei közösen mozgatták át tagjaikat. Tíz órától a Fő téren gyülekező gyermekeké volt a fő szerep, akik a „Mozdulj Tarján” elnevezésű közös aerobicba kapcsolódtak be, hozzájárulva ezzel Salgótarján jó helyezéséhez. Ovisok, óvó nénik és iskolások mozogtak egy ritmusra a város központjában, vidám hangulatban.
A korábbi évek hagyományainak megfelelően a Városi Sportcentrumban egész nap várták programok a sportolás iránt érdeklődőket. A négy labdarúgó kispálya, a szabadtéri kosárlabda- és röplabda pálya, az asztalitenisz asztalok már önmagukban is remek sportolási lehetőséget biztosítottak a kilátogató városlakók számára.

Azonban itt is sor került szervezett mozgásra: reggel a középiskolások kispályás labdarúgásban, streetball-ban, röplabdában mérték össze erejüket, de akik az együttes mozgásban nem kívántak részt venni, egyéni versenyeken is indulhattak: szkander, célba dobás, tollaslabda, asztalitenisz várta őket. Délután a felnőtt férfiak vették át a terepet: kispályás labdarúgó mérkőzéseket rendeztek.
A központi programok mellett több iskola saját programokkal csatlakozott a Kihívás Napja rendezvényéhez.
A résztvevők számát a salgótarjáni versenybizottság folyamatosan regisztrálta és továbbküldte az országos játékközpontnak. Eredményről az összesítés után, a közeljövőben számolunk be.