2008. november 1., szombat

Megyei Vadásznap a Tóstrandon

Több tucat vadásztársaság vert tábort Salgótarjánban

Remek programok, mesés környezet, ínycsiklandozó illatok, örömteli találkozások, meghitt ünnep – néhány szóban összefoglalva erről szólt a tizenhetedik Nógrád Megyei Vadásznap. Története során először választotta a Nógrád Megyei Vadásznap szervezőbizottsága Salgótarjánt egész napos rendezvénye helyszínéül, így idén, szeptember hatodikán a Tóstrand adott otthont a tizenhetedik megyei találkozónak. A nagyszabású program főszervezője a Szánas Vadásztársaság volt, a fővédnökséget Becsó Zsolt, a Nógrád Megyei Közgyűlés elnöke vállalta. Beszédében kiemelte, hogy Nógrád megye kiemelkedő értéke vadállománya és erdősültsége, a vadászat egyik legnagyobb erényének pedig a természet szeretetét és ismeretét nevezte. Becsó Zsolt után Székyné Dr. Sztrémi Melinda polgármester, mint házigazda köszöntötte a vendégeket, majd kiemelte azt a példaértékű összefogást, amelynek hála színvonalas programon vehetnek részt az érdeklődők. Kifejezte örömét afelől, hogy idén Salgótarján fogadhatja a környékbeli adásztársadalom aprajanagyját és hangsúlyozta, hogy ezen a napon egy zárt közösség enged bepillantást életébe, a fiatalok pedig sokat tanulhatnak a vadászoktól a környezetvédelemről.
Ezután Szabó László, a megyei vadászkamara elnöke ismertette az elmúlt időszak eseményeit. Beszélt a sertéspestisről és a vadászterületek átrendeződéséről, de pozitív hírekről is beszámolt:
látszik a vadásztársadalom jóakarata, az, hogy tovább kell lépni a sérelmeken és anomáliákon. Kiemelve a kamara tervei közül az egyik legfontosabbat, elmondta, szeretnék elérni, hogy az egészséges vadhús értékesítése ne a multik kiváltsága legyen Magyarországon.
A megnyitó a vadászhimnusz hangjaival zárult, majd egy grandiózus szarvasbika ravatalra helyezésével kezdetét vette a Hubertus mise, melyet Baffi István esperes plébános celebrált.
Ezt az idén vizsgát tett vadászok fogadalomtétele és avatása, majd a kitüntetések átadása követte. Közben vadásztársaságok mutatkoztak be pavilonjaikban, melyek mellől nem hiányoztak az üstök, bográcsok, nyársak, tárcsák sem, ínycsiklandozó illatokkal csalogatva a látogatókat. A jó ebédhez Bohács István nótája és a Gabora-zenekar muzsikája biztosította a hangulatot. A szervezőbizottság versenyt is hirdetett a szakácsok részére, számos kategóriában.
A megmérettetésről összegzésként az mondható el, hogy mindenki győzelmet aratott, hiszen a vendégek az utolsó morzsáig elfogyasztották, ami tányérjukba került. A Strand Hotelben „Vadászat a művészetben” festmény- és fotókiállítás, valamint a vadászruházatot, a felszerelést bemutató tárlat és Trófeakiállítás várta az érdeklődőket, de sor került solymászbemutatóra is a
délután folyamán. A Tóstrandon zajló programok mellett, kora délután a Somoskői vár lábánál, festői szépségű, a vadak számára pedig otthonos környezetben megnyitotta kapuit az Ipoly Erdő Zrt. Vadasparkja, ahol egy kis türelemmel bárki természetes környezetében csodálhatja meg az erdei állatokat.