2008. november 16., vasárnap

Pályaválasztási-, állás- és képzési börze

Rendezvények a munkanélküliség leküzdésére

Az Észak-Magyrországi Regionális Munkaügyi Központ Szabad a pálya elnevezésű rendezvénysorozatának két állomását tartották november 10-11-én a salgótarjáni Városi Sportcsarnokban. Hétfőn pályaválasztási kiállításon, kedden állás- és képzési börzén vehettek részt az érdeklődők.
Mindkét rendezvény a megye leghátrányosabb helyzetű területeit, a Salgótarjáni-, a Bátonyterenyei- és Szécsényi Kistérséget célozta meg programjaival.
A november 10-én, hétfőn tartott pályaválasztási kiállításra fiatalokat vártak. 20 környékbeli középiskola és hét főiskola települt ki a programra, amely a szlovákiai Kelemenék színvonalas műsorával kezdődött. A vidám zenés előadás után a Nógrád Megyei Önkormányzat alelnöke, Kriston Péter köszöntötte az érdeklődő diákokat, őt követően pedig Szabó József, az Észak-Magyarországi Regionális Munkaügyi Központ főigazgatója lépett a mikrofonhoz és nyitotta meg a kiállítást.
A „Szabad a pálya” programsorozat 16. rendezvényén 23 munkaügyi kirendeltség közreműködésével próbálták a szervezők a fiatalokat abba az irányba befolyásolni, hogy olyan pályát válasszanak, amelyet a munkaerőpiac igényel. A kiállításon megjelent intézmények látványos bemutatókkal készültek az érdeklődők figyelmének felkeltésére. Bemutatták képzési szakirányaikat, ha azok között hiányszakmák is szerepeltek, akkor arra kiemelten fókuszáltak. A szórólapokon és személyes beszélgetéseken túl gyakorlati bemutatók során is tájékozódhattak a diákok: a kőművesek apróbb, izgalmas kis építményeket állítottak fel a sportcsarnok előtt, a standokon pedig dolgoztak a fodrászok, de látható volt például az intarziakészítés és az egészségügy gyakorlati munkája is.
A Salgótarjáni Ifjúsági Tanácsadó Iroda és a Salgótarjáni Munkaügyi Központ szakemberei tanácsadással álltak a fiatalok rendelkezésére. A programban pályaválasztási kerekasztal is szerepelt, melyen pedagógusok cseréltek egymással információt a 2009-2010-es tanév szakirányú képzéseiről.

Állás- és képzési börze

A november 11-én, szintén a Sportcsarnokban tartott rendezvényen munkáltatók és képzőintézmények várták ajánlataikkal az álláskeresőket, valamint a szakmaválasztás és átképzés előtt állókat.
A program megnyitóján Salgótarján polgármestere, Székyné dr. Sztrémi Melinda köszöntötte a megjelent érdeklődőket és kiállítókat. A városvezető örömét fejezte ki afelől, hogy ilyen sokan eljöttek a rendezvényre, ugyanakkor ezzel párhuzamosan arra is kitért, hogy a nagy létszám sajnos arra utal, rengeteg térségünkben az álláskereső. Elmondta, hogy az önkormányzat mindent megtesz azért, hogy munkahelyeket teremtsen, de ez nem könnyű feladat. A cégek betelepítése érdekében javítani kell többek között a megyeszékhely megközelíthetőségét, szükség van a vasúti- és a közúti közlekedés fejlesztésére.
Székyné dr. Sztrémi Melinda végül abbéli reményének adott hangot, hogy a börzén minél többen megtalálják azt a munkát, amit már régóta keresnek.
A rendezvény valóban kiváló lehetőség volt a mutatók javítására, hiszen kiderült, melyek térségünkben a hiányszakmák - lakatos, hegesztő, villanyszerelő, kereskedelmi-, vendéglátó dolgozó, árufeltöltő, szakápoló, autóbuszvezető -, a standokon pedig 27 munkáltató 650 ajánlattal várta az érdeklődőket.