2008. június 13., péntek

15 éves a Keresztény Óvoda

Születésnapi ünnepség a Népjólétiben
A salgótarjáni Keresztény Óvoda 15. születésnapja alkalmából június 7-én ünnepséget rendeztek a Népjólétiben. Az ünnepségen részt vettek a gyermekek, a szülők, az óvodapedagógusok, valamint az intézmény elindulását és működését segítők, támogatók. A vendégeket elsőként az óvoda vezetője, Tóthné Havasi Zsuzsanna üdvözölte, majd dr. Bercsényi Lajos, a megyei kórház főigazgatója, önkormányzati képviselő – aki az óvoda alapításában oroszlánrészt vállalt – felidézte az intézmény történetét, az alapítás legfontosabb mozzanatait. Szülői kezdeményezésre 1991 augusztusában kereszténydemokrata képviselőként hivatalos előterjesztésben fogalmazhattam meg egy keresztény óvodai csoport működtetésének igényét. Az önkormányzat a Damjanich úti tagóvoda épületét ajánlotta fel megvételre. Az épületet részletfizetéssel, gyűjtésből, adományokból sikerült megszerezni. A szülők kalákában segítették a felújítást, a taneszközöket a salgótarjáni jólelkeknek köszönhetően sikerült beszerezni. A városvezetés 2004-ig az állami fejkvóta kiegészítésével járult hozzá a működéshez, azután változott a törvény. Így az egyházi intézményeknek kevesebb forrás jut, de a keresztény emberek adakozásából biztosítható a működés. Az elmúlt években vezetők jöttek, mentek, de a Keresztény Óvoda szellemisége nem változott. Első a szeretet parancsa, azt kell keresnünk, ami összeköt bennünket, és nem azt, ami szétválaszt – mondta dr. Bercsényi Lajos, aki az óvoda létrehozásában szerepet vállalók közül kiemelte: Lantos Judit, Deme Károly evangélikus esperes, Égető Ferenc református tiszteletes és dr.Beer Miklós püspök nevét. dr. Bercsényi Lajos ünnepi beszéde után Varga András plébános köszöntötte a Keresztény Óvoda közösségét, majd a gyermekek műsora következett.
A gálaműsor után az óvodavezető emléklapot és ajándékot adott az intézmény volt és jelenlegi dolgozóinak, valamint a támogatóknak.
Az ünnepség végén a Pillangó csoport, azaz az iskolába készülő nagycsoportosok elköszöntek társaiktól és az óvónéniktől.