2008. június 10., kedd

Összefogás Napja

"Vajon lesz-e feltámadás a Kálvárián és Salgótarján városában?"
Az Összefogás Napja tiszteletére rendezett ünnepséget június 6-án a városi önkormányzat és a dr. Förster Kálmán Városvédő és Városszépítő Egyesület. Az ünnepség műsorral kezdődött. Sajó Sándor: Hit című költeményét Sándor Zsombor, a Pódium Stúdió tagjának előadásában hallgathatták meg az ünnepség résztvevői. A műsor után Salgótarján polgármestere, Székyné dr. Sztrémi Melinda mondott ünnepi beszédet, melyben arra kérdésre kereste a választ ”Vajon lesz-e feltámadás a Kálvárián, és Salgótarján városában? A polgármester Baráthi Ottó publicista a „Kálvária kálváriája” című pályázati dolgozata segítségével felidézte a Kálvária történetét. A polgármester asszony beszélt a XX. század elejéről, amikor felmerült itt Salgótarjánban a Kálvária építésének gondolata. A földrajzilag alkalmas hely, a helyi egység, az összefogás és az intézményes támogatottság mellett az építéshez kellett egy szomorú dátum, 1920. június 4-e, a trianoni diktátum aláírásának napja - mondta a polgármester, aki beszélt azokról a stációkról, amelyeken a Kálvária emlékhely végigment, és azokról is, amelyek még várnak rá.
Bízom benne, hogy 2010 lesz az a stáció, amikor felszentelhetjük a széles körű összefogás eredményeként felújított Kálváriát, amely újra Salgótarján dísze és büszkesége lehet - zárta ünnepi beszédét a polgármester. Ezt követően a jelenlévő intézmények, szervezetek képviselői koszorút helyzetek el az emléktáblánál.
A koszorúzás után az ünnepség résztvevői a lurdi barlang elé vonultak, ahol Pál József, a Palócföld munkatársa a két világháború közötti magyar irodalomról beszélt, Bíber József pedig „Trianon tragédiája és a Benes dekrétum” címmel tartott előadást.
Az Összefogás napja tiszteletére szervezett programot közös beszélgetés zárta.