2008. június 13., péntek

Tisztelgés a mártírok előtt

Emlékezés a Holocaust salgótarjáni áldozataira

A Bolyai János Gimnázium és Szakközépiskola diákjainak színvonalas műsorával kezdődött a Holocaust salgótarjáni áldozataira való emlékezés június 13-án délelőtt a Fő téri Radnóti szobornál.
A műsor után Székyné dr. Sztrémi Melinda polgármester mondott beszédet.
„1944. április 4-én megérkezett a BM rendelete a salgótarjáni polgármesteri hivatalhoz, mely a gettósításról rendelkezett. Április 12-től kötelezővé vált a sárga csillag viselése, kijelöltettek a helyi zsidók számára tiltott helyek és május 3-án megkezdődött a zsidók gettóba gyűjtése.
Három gettót hoztak létre a városban. A gettósítás május 10-re befejeződött. Szigorúan szabályozták a zsidók magatartását s ezután már május 16-tól a gettókat sem hagyhatták el. Június 5-én a volt szénbánya gazdasági udvarán s az istállókban ún. gyűjtőállomáson 2310 főt zsúfoltak össze, majd június 13-án megkezdődött a deportálás. Vasúti szerelvényekbe 60-80 főt összezsúfolva útnak indultak a halál-vonatok Kassán át Auswitzba. Június 16-ra befejeződött a salgótarjáni zsidók elszállítása a haláltáborba. Itt ún. szelektáláson estek át, mely azt jelentette, hogy az öregeket, gyerekeket elnyelte a gázkamra, a krematórium, a munkaképesek, a „szerencsésebbek” különböző német városokba kerültek munkavégzésre.”- idézte fel a szomorú 1944-es eseményeket a polgármester.
- Olyan közélet biztosításán őrködünk, amelyben a város minden polgára, fajra, nemre és vallási hovatartozásra való megkülönböztetés és félelem nélkül dolgozhat a saját maga és a közösség javára. Ebben a városban, Salgótarjánban, nincs többé helye semmilyen gyűlöletkeltésnek, kirekesztésnek, lelki és fizikai erőszaknak – hangsúlyozta a városvezető.
Ezt követően a jelenlévő szervezetek képviselői megkoszorúzták a Radnóti szobrot. A megemlékezés a Szózat hangjaival zárult.