2008. június 30., hétfő

21. Nemzetközi Ugrógála

Az orosz Jaroszlav Ribakov nyerte a férfiak versenyét
Besenyei Péter műrepülő világbajnok bemutatójával kezdődött a sorrendben 21. Nemzetközi Ugrógála, melyre június 25-én került sor a Somoskői vár tövében.
A verseny helyszíne éveken keresztül a Fő tér volt, 1999 óta azonban a Váralja Sportcentrum ad otthont a rangos sporteseménynek. A tavalyi év kimaradt, így a vár szomszédságában pontosan 9. alkalommal gyűltek össze a sportolók.
Besenyei Péter látványos bemutatója után Salgótarján polgármestere, Székyné dr. Sztrémi Melinda nyitotta meg ünnepélyesen az ugrógálát. A polgármester asszony örömét fejezte ki amiatt, hogy egy év kihagyás után ismét van ugrógála Somoskőben. Székyné dr. Sztrémi Melinda megköszönte Angyal János versenyigazgató munkáját és a Gyulai család támogatását.
A polgármester asszony köszöntője után Gyulai Márton, a Magyar Atlétikai Szövetség főtitkára üdvözölte a versenyzőket és a lelkes közönséget.
A megnyitó után a férfiak versenyével kezdődött az ugrógála. Ebben a mezőnyben az orosz Jaroszlav Ribakov volt a legesélyesebb. Rajta kívül még tizennégyen szálltak harcba a végső győzelemért. A világ- és Európa-bajnok Ribakov 220 centiméteren kezdett és egészen 233 centiméterig menetelt. Célja azonban a pályacsúcs megdöntése volt. A pályacsúcs a kubai Sotomayor nevéhez fűződik, aki 2001-ben 235-ös magasságon zárta a versenyt. Ennél egyébként volt két centiméterrel magasabb ugrása is, de azt még a Fő téren érte el. Ribakov mindent megtett, háromszor is nekifutott a 236 centiméternek, de sajnos nem sikerült. A győzelmet azonban így is megszerezte 233 centiméteres ugrásával.
Az olasz Nicola Ciotti 224 centimétert ugrott. Testvére, Giulio Ciotti ugyancsak 224 centiméterrel zárta a versenyt. Mivel Nicolának 220 centiméteren eggyel kevesebb kísérlete volt, így ő lett az ezüstérmes. A legjobb magyar Harsányi Olivér lett 210 centiméterrel. Ezzel az eredménnyel a hetedik helyet szerezte meg. A junior világbajnokságra készülő Fajoyomi Dávid ugyancsak 210 centimétert ugrott, és ez neki a kilencedik helyhez volt elegendő.
A nők versenyében öten indultak. A cseh Romana Dubnová miután megugrotta a 191 centimétert, nekifutott a 194 centinek is. Ám ezt sajnos nem sikerült teljesítenie.
A magyar színeket Farkasné Babos Rita képviselte, aki 175 centiméterrel zárta a versenyt.
175 centiméter ugrott a cseh Zuzana Rozsypalova is. Mivel ezt a magasságot mindketten ugyanannyi kísérletből teljesítették, két ezüstérmest hirdettek.
A jó hangulatú verseny végén Angyal János versenyigazgató elmondta: reményei szerint jövőre ismét lesz Nemzetközi Ugrógála Somoskőben.